Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Кметът на община Лозница Айхан Хашимов получи Сертификат за европейски стандарт

На 25.06.2011г. от 10.00 ч. в червената зала на НЧ „Пробуда -1912г.” гр. Лозница, общинска администрация гр. Лозница, общински съветници и представители на НПО от община Лозница участваха в семинар –дискусия „Доброто управление и правозащитни стандарти в местната власт”.

Семинарът беше организиран от Института за модерна политика, Метин Казак и Европейския парламент с подкрепата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

Встъпителни слова направиха Метин Казак – евродепутат от Алианса на либералите и демократите за Европа, г-н Айхан Хашимов – Кмет на община Лозница и г-н Борислав Цеков – председател на Института за модерна политика. Освен Председателя на Института за модерна политика в семинара активно участие взеха още  д-р Венелин Стойчев – член на Консултативния съвет на института за модерна политика, Здравка Кръстева – програмен  директор  и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет и Емил Георгиев - член на Консултативния съвет на института за модерна политика и Философския факултет на Софийския университет.         Дискутираха се въпроси за доброто управление като публична политика, европейските стандарти за правата на човека в работата на местната власт и ролята на омбудсмана  като гарант за спазване на правата на гражданите на общинско ниво.

Секретарят на общината Муса Уручев презентира практики на добро и прозрачно управление на местната власт в община Лозница.  Той представи много програмни документи като Общинския план за развитие, Стратегията за интегриране на малцинствата, Стратегията за развитие на социалните услуги - проект, благодарение на които общината участва в текущи конкурсни процедури  и осъществява реализиране на Национални и Европейски проекти. В рамките на 20 минути г-н Уручев направи демонстрация на сайта на общината, където са публикувани всички публични регистри и програмни документи. Г-н Борислав Цеков каза , че това е третата община, където се прави самооценка за спазването на принципите на доброто управление и правозащитни стандарти в работата на местните власти, но най-добри са практиките в община Лозница и членовете  на Института за модерна политика ще дадат Община Лозница за пример на другите Общини.

Подробно се обсъдиха как се разпределят годишните и допълващите субсидии на читалищата, работата по стратегията за интегриране на малцинствата и образователните програми към нея,  както и социалните услуги, които  се предоставят за хората с увреждания.  Освен това се обсъди и ролята на местния обществен посредник-омбудсмана като посредник между гражданите и местните институции.

След интересната дискусия между различните представители  Кметът на община Лозница г-н Айхан Хашимов получи Сертификат за европейски стандарт в доброто управление и граждански права, връчен лично от Председателя на Института за модерна политика г-н Борислав Цеков.

 

Коментари

Няма добавени коментари.

Напиши коментар

Моля влезте, за да коментирате.

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.